حوزه علمیه خواهران چه رشته هایی دارد

قبل از سال63 تحصیلات علوم دینی برای بانوان به‌صورت شخصی و متفرقه و احیاناً در مکتب‌هایی مانند توحید قم، امام علی (ع) قم و نرجس (س) مشهد، خلاصه می‌شد در سال ۱۳۶۳ بنیان‌گذار انقلاب اسلامی فرمان تجمیع مدارس علمیه خواهران قم در جامعه الزهراء را صادر کرد که این گام نخست تشکیلات تحصیل علوم دینی خواهران بود. قبل از این پراکندگی مکتب‌های درس، عدم برنامه‌ریزی تحصیلی، نبود نظام و تشکیلات آموزشی واحد و بلاتکلیف ماندن خواهرانی که سطوح علمی را گذرانده بودند و بدون مدرک بودند باعث شد ضرورت وجود تشکیلاتی منظم و یکپارچه در زمینه تحصیلات علوم دینی خواهران احساس شود. در سال ۱۳۷۵ مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران با مصوبه شورای عالی حوزه علمیه قم، وظیفه هماهنگی سایر تحصیلات علوم دینی بانوان در سراسر کشور را به عهده گرفت. حال این سوال برای همه علاقمندان پیش می آید که حوزه علمیه خواهران چه رشته هایی دارد.

اینک در بیش از ۴۵۰ مدرسه علمیه خواهران بیش از ۶۵ هزار طلبه خواهر، در ۱۷ رشته مستقل تحصیل‌ می‌کنند. تربیت طلاب متخلق، عالم وماهر مهم‌ترین رسالت نظام علمی/ تربیتی حوزه‌های علمیه است. تدوین برنامه منسجم، مهارت بخش وعملگرا به منظور تربیت طلاب کارآمد، جزو مطالبات جدی مدارس علمیه از جمله مجتمع علوم اسلامی کوثر به شمار می‌رود.

نظام آموزشی تربیتی حوزه‌های علمیه خواهران متناسب با ویژگی‌های اختصاصی بانوان و نیازهای جامعه طراحی شده است. یکی از ویژگی‌های این نظام، طراحی آن در قالب مقاطع تحصیلی کوتاه مدت و هدفمند است که اهداف کلان آن: تربیت خواهران دین شناس، صاحب نظر، متخلق به اخلاق اسلامی، توانمند در تبلیغ و ترویج آموزه‌های دینی، تدریس، تحقیق، تالیف، مدیریت فرهنگی، پاسخ‌گو به نیازهای علمی/ معرفتی و اخلاقی بانوان و… .

مراحل تحصیل خواهران طلبه

سطح دو اولیه مرحله تحصیل خواهران طلبه است و با گذراندن آن کارشناس مسائل دینی می‌شوند. از جمله تفاوت‌های تحصیل خواهران با برادران طلبه، پیوستگی کاردانی با کارشناسی خواهران است. در سطح دو حوزه علمیه خواهران یا دوره عمومی دارای سه ویژگی می‌باشد: جامعیت مسائل، نظارت بر مسائل مبتلابه و جنسیت که از شاخصه‌های علوم دینی هستند.

دروسی که خواهران در سطح دو می‌خوانند

درس‌های ادبیات عربی، قرآن و حدیث، اعتقادات دین مبین اسلام و مکتب تشیع، احکام، فقه و اصول، اخلاق و تربیت اسلامی، تاریخ اسلام و سیره معصومین (ع)، منطق و فلسفه، مباحث زن و خانواده در اسلام و روش‌ها و مهارت‌هایی مانند روش تبلیغ، روش تحقیق و روش تدریس که پایه‌های اصلی آموزش‌های حوزوی را تشکیل می‌دهند.

دروسی که در سطح سه خواهران تدریس می‌شود

حوزه علمیه خواهران چه رشته هایی دارد

خواهران طلبه بعد از گذر از دوره عمومی به یکی از تخصص‌ها وارد می‌شوند که این هم از دیگر تفاوت‌های تحصیل خواهران با برادران طلبه است. خواهران “ارشد” طلبه ‌باید در رشته‌هایی مثل اخلاق و تربیت اسلامی، تاریخ اسلام، تبلیغ با گرایش حج، تفسیر و علوم قرآنی، فقه و اصول، فلسفه اسلامی، کلام اسلامی، کلام اسلامی با گرایش امامت، کلام اسلامی با گرایش مذاهب اسلامی، کلام اسلامی با گرایش مهدویت، مدرّسی ادبیات عربی و مطالعات اسلامی زنان، با تدوین پایان‌نامه، تخصص بگیرند.

سرفصل به جای متن درسی

دروس عمومی حوزه علمیه خواهران مثل برادران متن محور است اما در سطح سه مباحث دروس خواهران سرفصل محور است. علاوه‌براین قسمت‌هایی از ارزشیابی مستمر سطح سه و چهار به پژوهش اختصاص دارد. خواهران ارشد حوزه علمیه با عناوین تبلیغ در مجامع علمی و آموزش عالی، مدرّسی سطح دو در حوزه‌های علمیه، مدرّسی دروس معارف اسلامی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، مشاوره مذهبی در مراکز علمی و دانشگاهی، ایفای نقش‌های مدیریتی در مراکز آموزشی و فرهنگی و نیز با ورود به عرصه تألیف و نویسندگی فعالیت می‌کنند.

در سطح چهارم حوزه چه دروسی تدریس می‌شود

سطح چهارم خواهران طلبه شامل سه رشته تخصصی حکمت متعالیه، فقه خانواده و تفسیر تطبیقی است. ضرورت فقه خانواده با توجه به مأموریت مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران که نظریه‌پردازی و تولید علم در عرصه مسائل زنان و خانواده مبتنی بر اسلام و معارف وحیانی است، خیلی مهم بوده و در حال حاضر برخی از مدارس حوزه علمیه خواهران سراسر کشور به تربیت اختصاصی پژوهشگر در حوزه خانواده مشغول هستند.

شرایط عمومی پذیرش حوزه در مقاطع ۲ و ۳ و ۴

• اعتقاد و التزام به دین مبین اسلام
  • اعتقاد و التزام به ولایت فقیه و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران
  • برخورداری از سلامت روحی روانی و جسمی
  • قبولی در آزمون ورودی
  • موفقیت در گزینش ومصاحبه و تحقیق و سایر مراحل پذیرش
  • تعهد مکتوب نسبت به اتمام دوره آموزشی
  • داشتن دانشنامه سطح۲ و یا مدرک کارشناسی همسو و مرتبط با رشته حوزه (ویژه داوطلبان سطح۳)
  • دارابودن مدرک علمی سطح۳ (ویژه داوطلبان سطح۴)​

شرایط اختصاصی پذیرش حوزه سطح2

• داشتن مدرک دیپلم متوسطه یا پیش دانشگاهی و بالاتر
  • حداکثر سن ۳۵ سال برای داوطلبان روزانه
  • داشتن سابقه دروس حوزوی جهت دوره های بازپذیری

شرایط اختصاصی پذیرش حوزه سطح3

• دارا بودن مدرک سطح ۲ و یا کارشناسی مدرسه عالی شهید مطهری (ره)، دانشگاه امام صادق (ع) و جامعه المصطفی العالمیه با معدل ۱۵
  • قبولی در آزمون ورودی و مصاحبه علمی – تخصصی
  • معافیت از آزمون کتبی برای افراد دارای معدل بالای ۱۸ در مقطع سطح ۲، حافظان کل قرآن کریم یا نهج البلاغه یا صحیفه سجادیه، نفرات اول تا سوم جشنواره های پژوهشی کشوری

شرایط اختصاصی پذیرش حوزه سطح4

• موفقيت در آزمون ورودي دروس تخصصي، زبان تخصصي) عربي ( مصاحبه علمي و ساير مراحل پذيرش.)
  • تعهّد مکتوب نسبت به اتمام دوره و التزام به همکاری با مركز مديريت خواهران به ميزان یک برابر مدت زمان تحصيل بر اساس ضوابط مركز.
  • سکونت با همسر يا والدين در شهر محل استقرار مدرسه علميه انتخابي.
  • دارا بودن مدرک علمي سطح سه تفسير و علوم قرآني برای رشته تفسير تطبيقي و فقه و اصول برای رشته فقه خانواده و در صورت عدم هم سویی گذراندن دروس پیش نیاز ضروری می‌باشد.

مجتمع آموزش علوم اسلامی کوثر از سال ۱۳۷۵ با تحت پوشش قرار گرفتن در حیطه ضوابط مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران با فراهم نمودن تمهيدات لازم در خصوص برگزاری دوره ها و کلاس های کمک آموزشی و فوق برنامه مطابق با معيارهای مرکز مدیریت خواهران قم، به فعالیت رسمی ادامه داده و تاکنون ۲۵ دوره فارغ  التحصيل داشته وهم اکنون نيز در سه مقطع سطح ۲و ۳و ۴ با حضور۲۵۰ طلبه، ۴۱ استاد به فعاليت  آموزشی مشغول می باشند.​