برگزاری مراسم گرامی داشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی

حضور خانم زکزاکی (دختر علامه شیخ زکزاکی ) همزمان میلاد حضرت زینب (س) در کوثر

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی

حضور اساتید و طلاب مجتمع کوثر در راهپیمایی روز نهم دی ماه

دفاع پایان نامه با موضوع " ارائه نظام مطالعاتی نوین در خصوص معاد در بررسی دیدگاه کلامی امامیه " در مجتمع کوثر

مراسم رونمایی از نشریه علمی تخصصی" پژوهشنامه مطالعات میان‌رشته‌ای تفسیر و کلام کوثر"

تصویر مرتبط

نتیجه تصویری برای شهادت حضرت زهرا

خانه اخبار نرم افزار درختواره فقه رونمايي شد...
جمعه 12 بهمن 1386     نرم افزار درختواره فقه رونمايي شد
نرم ‌افزار درختواره فقه، يازدهم بهمن‌ماه، با سخنراني آيت‌الله محمد يزدي، رييس جامعه مدرسين حوزه علميه قم و با حضور علما، نمايندگان دفاتر مراجع تقليد، مهمانان خارجي و تعداد زيادي از محققان، متخصصان حوزه فن‌آوري اطلاعات و علاقه‌ مندان، در مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي قم رونمايي شد.
آيت‌الله يزدي در سخناني در اين مراسم با اشاره به فعاليت‌هاي خوب مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي، از عدم بهره‌ گيري مناسب حوزه‌هاي علميه از محصولات اين مركز، كه با زحمات فراواني تهيه مي‌شود،‌ انتقاد كرد.
وي در ادامه از مشكلات فراوان مراجعه به كتاب‌هاي متعدد در گذشته ياد كرد و افزود: هم ‌اكنون با تلاش‌هايي كه صورت گرفته است، تعداد زيادي كتاب به راحتي و در يك نرم ‌افزار در دسترس قرار مي‌گيرد و اين يك گام به پيش است.
رييس جامعه مدرسين اظهار داشت: در حال حاضر استفاده از نرم افزارها آن‌قدر مورد توجه كاربران قرار گرفته است كه ديگر سخن از اصل استفاده فراتر رفته و بحث از تعديل استفاده از آن‌ها مطرح شده است.
وي در اين‌باره به عنوان نمونه به تدبير رهبر معظم انقلاب در حل مسأله پرداخت ديه با درهم و دينار اشاره و تصريح كرد: حضرت آيت‌الله خامنه‌اي براي رسيدن به يك فتوا در اين‌باره، كه اتفاقاً يك مسأله كشوري را حل كرد، با بهره‌ گيري از همين نرم ‌افزارها به همه ابواب فقهي در باب ديه مراجعه كرده بودند و با قاطعيت، درهمِ بيان شده در احاديث و روايات را به پول رايجِ زمان معنا كردند.
وي تأكيد كرد: بايد دوره‌هايي آموزشي‌ با حضور طلاب براي يادگيري چگونگي استفاده از اين نرم ‌افزارها برگزار شود تا به جاي مراجعه به خيل كتاب‌ها و صرف وقت و انرژي فراوان، به راحتي به مطالب مورد نظر دست يابند.
در اين نشست همچنين حجت‌الاسلام حميد شهرياري، رييس مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي، ارائه نرم ‌افزار درختواره فقه را موجب تحولي در فقه پژوهي دانست.
وي با بيان اين‌كه فقه مهم‌ترين بخش دين است، افزود: پژوهش‌هاي ديني در سايه توجه به پژوهش‌هاي فقهي پيشرفت‌هاي بسياري كرده است.
حجت‌الاسلام شهرياري ادامه داد: اگر بتوانيم منابع (آيات، روايات و احاديث) را دسته ‌بندي كرده و به شكلي ساده در دسترس پژوهشگران قرار دهيم، ممكن است تغييراتي در فتواها ايجاد شود.
دبير شوراي اطلاع رساني كشور در بخش ديگري از سخنانش به شكاف ديجيتالي ايجاد شده ميان كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه اشاره و تصريح كرد: براي پل زدن روي اين شكاف، سندي جهاني تهيه شده كه ايران نيز در دو مرحله آن را امضا كرده است.
وي در ادامه گفت: در ملاقات با غربي‌ها متوجه مي‌شويم كه آن‌ها در پنجاه سال گذشته با در اختيار داشتن ابزارهاي رسانه‌اي، هرچه كه مي‌خواسته‌اند، گفته‌اند و ديگر چيزي براي گفتن و نشان دادن ندارند، در حالي كه وضعيت ما برعكس است؛ بدين معنا كه ما فكر و مكتب براي ارائه، بسيار داريم، ولي ابزار آن را كمتر در اختيار داشته‌ايم.
حجت‌الاسلام شهرياري با تأكيد بر اين‌كه علم و دانش (وحي و حديث و ديگر منابع) در اختيار ما بوده است، ولي پس از 1400 سال، تازه ابزارهاي رسانه‌اي را به دست آورده‌ايم، ابراز داشت: اينك نبايد تنها به تايپ و قرار دادن متون ديني در شبكه جهاني اينترنت بسنده كنيم، بلكه بايد به توليد دانش بپردازيم.
رييس مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي ادامه داد: امروز هر طلبه‌اي افزون بر دارا بودن مهارت‌هايي مثل تايپ و كار با رايانه، بايد توانايي فرآوري دانش خود در محيط رايانه‌اي و نشر آن در فضاي وب را داشته باشد.
وي تصريح كرد: محيط جامعه بايد استعداد پرور باشد،‌ يعني فضا بايد به گونه‌اي باشد كه همه دانش ‌پژوهان و پژوهشگران تصور كنند اگر توانايي كار با اينترنت را نداشته باشند، سودمندي خوبي نخواهند داشت.
حجت الاسلام شهرياري در پايان با بيان اين‌كه تا چند سال آينده از فضاي كامپيوتري به فضاي موبايلي منتقل خواهيم شد، خاطرنشان كرد: هم ‌اكنون جهان در حال رفتن به سمتي است كه همه امكانات راديويي، تلويزيوني، رايانه‌اي و اينترنتي در يك موبايل ارائه خواهد شد و ما نيز بايد به فكر توليد علم الكترونيك براي اين فضا باشيم.
در ادامه حجت‌الاسلام ابن الرضا، مدير پروژه درختواره فقه، با تشكر از حجت‌الاسلام بركتين، معمار اصلي طرح، گفت: درختواره فقه براي از بين بردن ايرادها و نقص‌هاي شيوه‌هاي تحليل لفظي، متني، موضوعي و نمايه‌اي طراحي شده است؛ چرا كه شيوه تحليل درختي متن كتاب، مطالب را به صورت طبقه ‌بندي شده و منظم، همراه با مطالب مرتبط غير فقهي ارائه مي‌كند.
وي الگوي درختواره را برگرفته از كتاب شرايع الاسلام محقق حلي و دليل آن را عنايت فقهاي بزرگوار به اين كتاب، حدّ وسط بودن آن در بين كتاب‌هاي قدما و متأخرين و برخي از عوامل ديگر دانست.
حجت‌الاسلام ابن الرضا ادامه داد: معتقديم درختواره فقه حتي بدون اتصال و ارجاع به كتب فقهي نيز قابل استفاده است؛ زيرا به صورت كم‌ نظيري 58 باب اصلي و فرعي فقهي را در اختيار محقق قرار مي‌دهد و او مي‌تواند بفهمد كه مثلاً براي تحقيق درباره صيد در حالت احرام به كدام باب فقهي در هر كتابي رجوع كند.
وي در ادامه تعداد كتاب‌هاي قرار گرفته در اين نرم ‌افزار را ده كتاب قديم اعلام و تصريح كرد: علت اين‌كه به اين ده كتاب توجه كرده‌ايم، نقش آن‌ها در اجتهاد و نزديك بودن به زمان ائمه(ع) بود كه باعث شده آن‌ها را به عنوان كتاب‌هاي حديثي بشناسيم.
وي در پايان گفت: فاز دو درختواره فقه، كه كتاب‌هاي شيخ طوسي را نيز در بر گرفته است، درختواره اصول و چند نرم ‌افزار ديگر نيز در دستور كار محققان مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي قرار دارد.
خبرگزاری رسا //www.rasanews.com

جمعه 12 بهمن 1386 - 13:53:51